Παραλίες της Λευκάδας
#

Οι παραλίες της Λευκάδας

Στο νησί της Λευκάδας υπάρχουν πολλές μικρές αλλά και μερικές μεγαλύτερες παραλίες. Μερικές δεν είναι τόσο γνωστές στον πολύ κόσμο, ενώ κάποιες όπως το Πόρτο Κατσίκι είναι πολύ γνωστές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Γενικά, οι περισσότερες "όμορφες" παραλίες βρίσκονται στην δυτική πλευρά του νησιού. Σε αυτήν την πλευρά μπορείτε να βρείτε εκτός από το Πόρτο Κατσίκι, τους Εγκρεμνούς, τον Γιαλό, την παραλία Κάθισμα και τα Πευκούλια. Από αυτές, το Πόρτο Κατσίκι είναι αυτό που μάλλον διαθέτει την πιο "άγρια ομορφιά" ενώ το Κάθισμα έχει περισσότερο "κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα" από πλευράς υποδομών (beach bars). Γενικά, πρόκειται για πέντε ιδιαίτερα δημοφιλείς και αρκετά πολυσύχναστες παραλίες, τις οποίες συχνά επισκέπτονται ακόμη και όσοι επιλέγουν για την διαμονή του κάποιο χωριό στην ανατολική πλευρά της Λευκάδας.

Πόρτο Κατσίκι Παραλία Εγκρεμνοί παραλία Βασιλικής

Βέβαια η πρόσβαση π.χ. στην παραλία Πευκούλια, είναι πολύ πιο εύκολη για όσους μένουν στο χωριό Άγιος Νικήτας, ή στην πόλη της Λευκάδας. Ένα "πρόβλημα", κυρίως για τις παραλίες Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς αλλά και τον Γιαλό, είναι το όχι και τόσο καλό οδικό δίκτυο σε αυτές τις περιοχές, καθώς π.χ. σε κάποια σημεία ο δρόμος είναι αρκετά στενός και αν συναντήσετε κάποιο αμάξι να έρχεται με αντίθετη κατεύθυνση ίσως χρειαστεί κάποιος από τους δύο να κάνει όπισθεν για να βρεθεί ένα πιο φαρδύ σημείο που να χωράει και τα δύο αυτοκίνητα δίπλα-δίπλα.

Ειδικότερα στους Εγκρεμνούς, το τελευταίο κομμάτι του δρόμου είναι χωματόδρομος στο τέλος του οποίου υπάρχουν και αρκετά σκαλοπάτια για να φτάσετε μέχρι την παραλία.

Παρόλα αυτά, οι όμορφες αυτές παραλίες πιθανότατα θα σας ανταμείψουν για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία σας. Επιπλέον, ειδικά για το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς, υπάρχει και εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης, δηλαδή με καραβάκι που μπορείτε να πάρετε από την Βασιλική.

Αμμούσσω Πευκούλια Μικρός Γιαλός

Ένα επιπλέον tip, για όσους επιλέξουν να πάνε σε κάποια από τις παραπάνω παραλίες οδικώς και ειδικά στο high season, δηλαδή γύρω στον 15-Αύγουστο, είναι να μην προγραμματίσετε την άφιξη σας εκεί γύρω στο μεσημέρι αλλά αρκετά νωρίτερα, καθώς τέτοια εποχή προς το μεσημέρι υπάρχει τόσος πολύς κόσμος που μπορεί να δυσκολευτείτε αρκετά στο παρκάρισμα.

Πέρα από την δυτική πλευρά, υπάρχουν αρκετές παραλίες και στην ανατολική πλευρά. Εκτός από τις παραλίες που υπάρχουν στα παραθαλάσσια χωριά, όπως π.χ. στη Νικιάνα και το Νυδρί, υπάρχουν και μερικές ακόμη που δεν είναι και τόσο γνωστές, όπως η Αμμούσσα και ο Μικρός Γιαλός.

Στην Λευκάδα υπάρχουν επίσης και κάποιες πιο "κρυμμένες" παραλίες, υπό την έννοια ότι μάλλον δεν θα δείτε πάνω στον δρόμο κάποια σχετική πινακίδα, μιας και η πρόσβαση σε αυτές γίνεται με καραβάκι. Πρόκειται για το Αγιοφύλι κοντά στο χωριό της Βασιλικής και την παραλία Μύλος κοντά στο χωριό Άγιος Νικήτας.

Επίσης, στη Βασιλική, εκτός από την κεντρική παραλία που απλώνεται προς την Πόντι (εκεί που πηγαίνουν και όσοι θέλουν να κάνουν wind surfing) υπάρχουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, πέρα από το λιμάνι του χωριού, μια περιοχή που οι ντόπιοι αποκαλούν ως "Κολυβάτα" άλλες τέσσερις μικρές παραλίες τις οποίες απαριθμούν ως η πρώτη, η δεύτερη κλπ. Στις τρεις πρώτες η πρόσβαση είναι εύκολη (υπάρχει δρομάκι ή σκαλιά), ενώ για την τέταρτη υπάρχει ένα δύσβατο μονοπάτι το οποίο αποτρέπει αρκετούς να βρεθούν εκεί, με αποτέλεσμα να είναι και η πιο ήσυχη παραλία από πλευράς κόσμου.

Γενικότερα, στις περισσότερες παραλίες της Λευκάδας θα συναντήσετε βότσαλα, μικρά ή μεγαλύτερα και όχι αμμουδιές. Επίσης, στις περισσότερες το βάθος της θάλασσας αυξάνεται αρκετά απότομα προχωρώντας λίγα μέτρα από την παραλία, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες παραλίες στο Ιόνιο.

@
Προσφορές
@
Μίνι τουριστικός οδηγός
@
VLOG