Ακρωτήρι Λευκάτας (ή Κάβος της Κυράς) στην Λευκάδα
#

Ακρωτήρι Λευκάτας (ή Κάβος της Κυράς)

η θέα από το ακρωτήρι

Το ακρωτήρι Λευκάτας βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού, εκεί όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε ιερό του Απόλλωνα (το οποίο κατά την μυθολογία λέγεται ότι ίδρυσε ο Λεύκος, σύντροφος του Οδυσσέα)  και ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Από αυτό προήλθε και το όνομα του νησιού, η Λευκάδα.

το ιερό του Απόλλωνα

Ονομάζεται και Κάβος της Κυράς (ή της Νηράς). Από εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, αυτοκτόνησε η Σαπφώ (αρχαία λυρική ποιήτρια από την Λέσβο) λόγω της ερωτικής απογοήτευσης που είχε από τον Φάωνα.

ο φάρος Δουκάτο

Ο φάρος "Δουκάτο" στη Λευκάδα, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1890 με πετρέλαιο. Κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παρέμεινε σβηστός και λειτούργησε ξανά το 1945 και πάλι με πετρέλαιο. Το 1950 καταστράφηκε από σεισμό και λειτούργησε προσωρινά ως αυτόματος πυρσός ασετυλίνης μέχρι το 1956 οπότε και επισκευάστηκε. Το 1986 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και ξεκίνησε να λειτουργεί πλέον με ηλεκτικό ρεύμα.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνονται πλάνα από το χώρο του φάρου και τα ερείπια από το ιερό του Απολλωνα καθώς η θέα από το ακρωτήρι του Λευκάτα...

Σε σχετικά κοντινή απόσταση από την περιοχή του ακρωτηρίου, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

@
Προσφορές
@
Μίνι τουριστικός οδηγός
@
VLOG